Značky kvalitních potravin na veletrhu FOR GASTRO & HOTEL 2019

zpět

Zítra začíná veletrh hotelového a restauračního zařízení, potravinářství a gastronomie FOR GASTRO & HOTEL 2019. Zastoupeny zde budou firmy z 15 zemí a chybět nebudou ani čeští výrobci kvalitních potravin. Značky KLASA, Regionální potravina a BIO tu bude reprezentovat celkem 16 producentů. 

9. ročník mezinárodního veletrhu FOR GASTRO & HOTEL 2019 se koná od čtvrtka 10. října do neděle 13. října na výstavišti PVA EXPO Praha v Letňanech. Návštěvníci se mohou těšit na speciality a aktuální trendy v gastronomii, přednášky, workshopy i atraktivní odborné soutěže. Milovníci vína jistě ocení přehlídku menších a středních vinařství, vinoték i pohostinských zařízení spojenou s degustacemi a možností nákupu. Zlatým hřebem pak bude finále soutěže Kuchař roku 2019, kterou pořádá Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Veletrh je ideální příležitost pro představení toho nejlepšího ze současné české gastronomie a potravinářství. Šestnáct výrobců kvalitních potravin, jejichž seznam je uveden na následující straně, bude v hale č. 1 prezentovat své výrobky oceněné značkami KLASA, Regionální potravina a BIO. Návštěvníci se mohou těšit např. na cukrářské i pekařské výrobky, sýry a mléčné produkty, masné výrobky, ke kterým se výborně hodí omáčky, okurky či křen, na zapití určitě přijde vhod pivo nebo pálenka. 
Kvalitní potraviny dělají náš život bohatší, pestřejší a hlavně zdravější. Jejich podpora, šíření osvěty a motivace spotřebitelů, aby věděli, z jakého důvodu je pro ně dobré upřednostňovat kvalitu, patří do působnosti Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). Pod jeho „patronát“ patří značky KLASA, Regionální potravina i BIO. Propagaci kvalitních potravin a vzdělávání spotřebitelů zastřešuje kampaň Akademie kvality, která má své vlastní webové stránky www.akademiekvality.cz.
Značka KLASA je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Ze značek potravin hraje prim u spotřebitelů právě KLASA. Zákazníkům pomáhá s orientací v nabídce potravin, výrobcům s propagací produktů. O Regionální potravinu se každým rokem soutěží ve 13 krajích, letos probíhal už desátý ročník. Své výrobky mohou přihlásit malí a střední zemědělci a producenti potravin do 250 zaměstnanců.  Oceněné produkty jsou vyrobené v daném regionu a z místních surovin. „Nejmladšími“ značkami, které SZIF spravuje, jsou BIO Produkt ekologického zemědělství a Ekologická produkce. Biopotraviny nabývají na intenzitě. Jejich spotřeba v České republice v letech 2016 až 2017 vzrostla o 30,5 %. 

Kvalita těchto značek je garantovaná státem, jejich administraci provádí SZIF. 
 

Seznam výrobců kvalitních potravin na veletrhu FOR GASTRO & HOTEL 2019:

Výrobce

Výrobky

Andělka spol. s r.o.

cukrářské výrobky

BIO Verich

biopotraviny - mošty, sirupy, zelenina

Chovaneček s.r.o.

fermentované masné výrobky

Ing. Josef Elis - pekařství

chléb, tyčinky, koláčky

Farma U Švestkové dráhy, s.r.o.

sušené švestky a švestková povidla

Jaroslava Fojtíková

zelí s jablky a křenem, slezská zeleninová bašta

Jan Kakos

marmelády a džemy

KAND s.r.o.

kečupy, hořčice, omáčky a brusinky

Jana Kolrusová

cukrářské výrobky

Lihovar Lžín, spol. s r.o.

pálenky

MVDr. Václav Osička

mléčné výrobky

Pivovar Bizon

lahvové pivo

SEMIX PLUSO, spol. s r.o.

snídaňové pečivo

Sýrárna Danka

sýry a mléčné výrobky

TILAPIA s.r.o.

výrobky z ryb

Jan Záhorka - pivovar Hulvát

pivo Hulvát 11

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech celkem 936 produktů od 272 českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz.