Výrobky oceněné značkou KLASA pod lupou a neustále probíhající kontroly kvality

zpět

Kvalita potravin se stává v poslední době stále častějším tématem diskusí. Spotřebitelé se zajímají o složení výrobku, zemi původu, i jeho kvalitu. Podstatné tedy je i to, zda se výrobek dostane ke spotřebiteli v co možná nejkratší době, tedy čerstvý. Zvyšuje se zájem o informace o výrobcích, postupech a technologiích jednotlivých firem. Legislativa Evropské unie si uvědomuje důležitost zachování tradičních lokálních výrobků, proto zavedla systém chráněných označení.

Mezi ně patří zeměpisné označení, označení původu a zaručená tradiční specialita. Podpora kvalitních potravin je i v programu Ministerstva zemědělství, které  od roku 2003 uděluje národní značku kvality KLASA. O udělení ocenění rozhoduje hodnotitelská komise. Složená je z nezávislých odborníků působících v oblasti potravinářství – zástupců MZe, SZIF, Potravinářské komory ČR, Agrární komory, SVS ČR – Státní veterinární správy a SZPI – Státní zemědělské potravinářské inspekce.  Značka má za cíl zaručit kvalitu potravin a usnadnit orientaci spotřebitele na českém trhu.

Na rozdíl od obdobných značek kvality kontroluje  KLASA kvalitu oceněných výrobků nejenom  na počátku, ale po celou dobu platnosti certifikátu, který výrobce opravňuje používat pro daný výrobek logo KLASA. Jakékoli změny ve výrobě či technologiích jsou vždy znovu prověřovány z hlediska kvality a specifičnosti. Mezi hlavní kritéria udělování značky KLASA patří především podmínka, že daný výrobek musí minimálně v jednom znaku vykazovat výjimečnou kvalitativní charakteristiku, která zvyšuje jeho přidanou hodnotu a zaručuje jeho jedinečnost ve vztahu k běžným výrobkům dostupným na trhu.

Každý nově oceněný výrobek KLASA je zkontrolován do šesti měsíců od získání certifikátu a dále pak několikrát v průběhu jeho tříleté platnosti. S kontrolními orgány spolupracuje MZe i SZIF velice intenzivně. Běžné, namátkové, i kontroly vyvolané podněty spotřebitelů prováděné SVS i SZPI sledují jak kvalitu výrobků, tak dodržení právních předpisů. Současně také prověřují, zda byla značka kvality KLASA udělena v souladu s Pravidly pro udělování značky KLASA.

Z každé kontroly je pořízen protokol, jehož součástí jsou mikrobiologické či chemické laboratorní rozbory výrobků. Kopie protokolu shromažďuje  SZIF, který je správcem značky, jako potvrzení o tom, že výrobce dodržuje Pravidla pro udělování značky KLASA.

V případě, že dojde k porušení kvalitativních parametrů nebo Pravidel pro udělování značky KLASA, informuje SVS a SZPI oddělení marketingu Státního zemědělského intervenčního fondu. O nápravě drobných nedostatků jedná SZIF s výrobcem. Hrubé porušení pravidel vede k odebrání značky KLASA.

Za rok 2009 provedla  SVS a SZPI kontrolu u všech výrobků s označením kvality potravin KLASA.  Pouze k 2,5% z nich byly vzneseny připomínky, které vyžadovaly nápravu. Výrobci okamžitě zareagovali a k nápravě skutečně došlo. Pouze ve dvou případech byla výrobci značka KLASA odebrána.

Za rok 2010 bylo SVS doposud zkontrolováno celkem 675 výrobků a SZPI prověřila celkem 138 výrobků s logem KLASA.

Tento komplexní systém kontrol je pro spotřebitele skutečnou zárukou kvality výrobků nesoucích logo KLASA.

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech celkem 936 produktů od 272 českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz.