Výrobci Jihočeského kraje & ruku v ruce s tradicí a kvalitou

zpět

Jihočeský kraj patří mezi nejkrásnější místa České republiky. Je to kraj Šumavy, rybníků, husitství a tradičních českých pokrmů. Právě tradice je to, co v Jihočeském kraji cítíme z každého koutu. Díky moderní době, technologiím a inovacím se může stát, že tradice občas zaniká. Jsou však i tací lidé, kteří si dali za cíl v tradici pokračovat. V Jihočeském kraji je těchto společností a firem několik. Existuje řada z nich, které spojuje ocenění národní značkou kvality – KLASA. Jednou z nich je jindřichohradecká “AGRO-LA“, spol. s r.o, která vyrábí tradiční jihočeské jogurty ve skle a poskytuje laboratorní a poradenskou činnost pro zemědělství, potravinářství a životní prostředí. Další z výjimečných firem je ZŘUD-MASOKOMBINÁT PÍSEK CZ, a. s., který denně svým zákazníkům nabízí čerstvé maso z vlastní porážky a široký sortiment masných výrobků vyrobených dle tradičních receptur. O obnovenou tradici konzervárny v Táboře se postarala společnost PT Servis konzervárna spol. s r.o. A v neposlední řadě doplňuje společnosti Peta Bohemia s.r.o. se svými soběslavskými pekárnami a kvalitním čerstvým pečivem.

Národní značka kvality KLASA představuje další region bohatý na kvalitní a tradiční produkty. Jižní Čechy patřily od nepaměti k významným producentům potravinových výrobků.

„Společnost “AGRO-LA“ byla založena v roce 1992 jako přímý pokračovatel Zemědělské oblastní laboratoře,“ říká Hana Leherová, manager kvality společnosti “AGRO-LA“, spol. s r.o. „Zabýváme se akreditovanou laboratorní činností, jako jsou odběry a rozbory pitných, odpadních a bazénových vod, zeleniny, krmiv a dalších materiálů. V roce 1993 jsme se rozhodli do portfolia našich činností zařadit výrobu jogurtů. Novinkou tohoto roku jsou jogurty pod názvem: Agroláček s želé kuličkami,“ dodává Hana Leherová.

Právě Jihočeské jogurty splnily všechny podmínky pro udělení certifikátu KLASA. Konkrétně pak příchutě borůvka, čokoláda-oříšek, jahoda, malina – mlékárenský výrobek roku 2010, malina-ostružina, meruňka, višeň a Jihočeský jogurt bílý. Jogurty jsou výjimečné tím, že se nechávají zrát přímo ve skle, neobsahují žádné stabilizátory, lepek, ale je v nich naopak

vysoký obsah vápníku, bílkovin a živých mléčných bakterií. Jogurty mají typicky mléčnou vůni a výrazně kyselejší chuť.

Další společností je ZŘUD-MASOKOMBINÁT PÍSEK CZ, a. s. jehož historie sahá do padesátých let minulého století, kdy byl v Písku postaven první moderní masokombinát v ČSSR. Řeznické řemeslo se zde dědí z generace na generaci. Svou současnou podobu získal masokombinát v roce 1993, kdy zdevastovaný podnik prošel rozsáhlou rekonstrukcí.

ZŘUD vyrábí trvanlivé fermentované masné výrobky, měkké salámy, vařené a pečené masné výrobky, sádlo, sekané výrobky, hotová jídla a mnoho dalších výrobků. Důkazem vysoké kvality a úrovně všech výrobků dokazuje i vysoký počet výrobků oceněných certifikátem národní značky kvality KLASA. Celkem se ZŘUD-MASOKOMBINÁT PÍSEK CZ, a. s. pyšní 33 oceněnými výrobky.

Mezi výrobky masokombinátu oceněné značkou KLASA patří především vlajková loď píseckých fermentů. Jedná se o chuťově výrazný salám ve tvaru trojbokého hranolu – Písečan, který získal i ocenění „Chutná hezky. Jihočesky“. „Již 26 % našich výrobků obdrželo ocenění národní značky kvality KLASA. Jsme velice rádi, že je v našem sortimentu tolik takto oceněných výrobků. Pokládáme ocenění KLASA jako jeden z důkazů kvality naší produkce,“ říká Lenka Kvaltýnová z marketingu ZŘUD-MASOKOMBINÁT PÍSEK CZ, a. s. „Je pro nás samozřejmostí k výrobě používat jen vybrané jakostní suroviny a moderní technologie s důrazem na zachování tradičních poctivých receptur. Udržení kvality je pro nás nejen prioritou, ale každodenním standardem, na němž si zakládáme a hodláme jej udržet i nadále,“ dodává Lenka Kvaltýnová.

Neméně důležitou společností jihočeského kraje je PT Servis konzervárna spol. s r.o., která patří mezi přední české výrobce konzervovaných potravin. Je výrobcem, dodavatelem a distributorem značkových konzervovaných produktů VIVA. Své produkty vyrábí v plechových, hliníkových nebo skleněných obalech.

Sterilované zelí bílé ve sklenici a Maďarský guláš v konzervě pochází právě z dílny PT Servis konzervárny spol. s r.o. Tyto výrobky jsou známé svou kvalitou a tradiční recepturou. I to je jeden z několika důvodů, proč získaly ocenění KLASA.

„Vážíme si ocenění národní značkou KLASA na vybrané produkty, které převýšily v hodnotících kritériích stávající platnou legislativu na vyráběné potraviny. Značka KLASA je pro výrobce důležitá,

protože jen díky uvedené značce je možné odlišit se od konkurence a představit se spotřebitelům. Zároveň dokázat, že i ryze český výrobce je schopen reagovat na poptávku po kvalitní potravině a i vyrobené potraviny spotřebitelům zatraktivnit, nejen dodržet zákonná nařízení“ uvádí Zdeněk Kazda, obchodní ředitel PT Servis konzervárna spol. s r. o.

„Díky značce KLASA se zvyšují možnosti pro další jednání ohledně možných umístění produktů na regálech obchodů a jednání o akčních umístěních. Značka KLASA přináší spotřebiteli zaručenou kvalitu, která prošla hodnotící komisí. Výrobce se za uvedený produkt tedy před zákazníkem nemusí „skrývat“, protože garantuje kvalitu,“ dodává Zdeněk Kazda.

Společnost Peta Bohemia s.r.o. doplňuje řadu úspěšných jihočeských firem. Původně vznikla jako malá pekárna v Soběslavi. K jejímu rozšíření do širšího okolí přispěla především snaha a píle všech zaměstnanců,. Soběslavská pekárna vyniká zejména svou technologií výroby, která navazuje na původní ruční výrobu za použití receptů našich babiček. Ve chvílích, kdy se všude modernizovala výroba a práci lidí začali zastávat zejména stroje a kvalitní suroviny umělá barviva, Soběslavská pekárna vsadila na klasické kopistové hnětení těsta ve výměnných dížích a sálavé pečení v etážové peci.

Poctivost řemesla se vyplatila, dnes pekárna vlastní mimo různé certifikace také značku KLASA pro osm svých výrobků. Vlajkovými loděmi však stále zůstává tradiční kvasový Soběslavský chléb a Soběslavský dalamánek, na nich věrní zákazníci oceňují především vysokou kvalitu, čerstvost a tuzemské suroviny jako standard, nikoliv benefit.

Vyzkoušejte tradici a kvalitu spolu s výrobky Jihočeských výrobců

 

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech celkem 936 produktů od 272 českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz.