Grilování s KLASOU od A do Z

zpět

Grilování se stalo velmi oblíbenou formou trávení času s přáteli, v němž můžeme spatřovat pozůstatky zvyku, kdy se lidé scházeli okolo ohně a připravovali jídlo. O původu grilování existuje několik verzí. Francouzi, kteří se považují za gurmány a průkopníky v oblasti gastronomie, se dožadují svého podílu na vzniku této úpravy jídla. Slovo barbecue, označující grilování, údajně pochází z barbe-a-quene, nebo-li pečení od fousů po ocas. Další verze se odvolává na původní obyvatele Ameriky, kteří připravovali maso na roštu vyrobeném ze syrového dřeva, které nazývali barbacoa. Stěžejní je však volba kvalitních surovin. Při nákupu potravin pro grilování je možné se orientovat podle značky kvality KLASA. Pod touto značkou spotřebitelé naleznou vhodné suroviny nejen ke grilování. Od mastných výrobků přes nejrůznější ingredience k přípravě dipů a omáček, konče sýry a čerstvou zeleninou. Z řady výrobků značky KLASA lze zakoupit například Vodňanskou drůbež, grilovací hořčici Boneco či bílý jogurt z Valašského Meziříčí a mnoho dalších.

Grilovat se dá v podstatě jakékoliv maso od hovězího, přes jehněčí  a vepřové až po drůbež, zelenina, ovoce a dokonce i sýry. Přinášíme výčet zásad, které bychom měli při grilování dodržovat. Zušlechtíme jimi požitek z připravovaného grilovaného jídla.

  • Grilování pomocí dřevěného uhlí je u nás pravděpodobně nejrozšířenější metodou, která je ovšem poměrně zdlouhavá. Dřevěné uhlí by mělo pořádně vyhořet tak, aby vrchní vrstva měla šedobílou barvu.
  • Snažte se gril vždy postavit rovně a se žhavým uhlím ho rozhodně raději nepřemisťujte. Gril nejdříve očistěte ocelovým kartáčem. Nerozdělávejte oheň lihem ani benzínem a nevhazujte dovnitř šišky, protože obsahují pryskyřici. Gril postavte na místo, kde nevane vítr a nepodpalujte jej papírem. Oheň nejlépe rozdmýcháte máváním kusem lepenkové krabice. Rozhodně gril nestavte pod stromy.
  • Pokuste se maso alespoň 30 minut před grilováním naložit. Také v průběhu grilování maso potírejte marinádou, kůrka pak bude krásně křupavá. Určitě jej ale neopékejte na přímém ohni, pokud se totiž připálí, získá nahořklou chuť. Je dobré opéct maso nejprve zprudka, aby zůstalo šťavnaté, a poté ho grilujte zvolna dozlatova.
  • Marinované potraviny před začátkem grilování pečlivě vysušte a solte je až ke konci grilování. Sůl totiž vytahuje ze syrového masa šťávu a výživné látky. Uzeniny neopékejte na dřevě s velkým množstvím pryskyřice a určitě je nařízněte, aby Vám při grilování nepopraskaly.
  • Dejte rošt co nejvýše nad žhavé uhlíky. Aby se Vám na něj maso nelepilo, potřete ho olejem nebo sádlem. Tuk z grilovaného masa by neměl odkapávat do ohně. Začne se totiž škvařit a vznikají škodliviny, které se teplým vzduchem vrací zpět do potraviny.
  • Odkapávání tuku zabraňte pomocí speciální alobalové misky na jedno použití. Obecně platí, že čím tučnější maso, tím více škodlivin. Proto si tuk při přípravě můžete odříznout.
  • Důležité je intenzivní sálavé teplo, které dosahuje v okolí suroviny asi 170 stupňů Celsia. Čím tenčí plátek masa grilujete, tím ho umístěte blíže ke zdroji tepla. Ideálně by mělo mít maso uvnitř teplotu 70 stupňů Celsia po dobu minimálně deseti minut.
  • Škodliviny se tvoří ve chvíli, kdy se plameny dotýkají samotného masa a teplota přesahuje 400 stupňů Celsia. Nejezte zčernalé a spálené kůrky masa.
  • Pokud maso převážíte, použijte chladící tašky anebo zabalte maso a uzeniny do několika vrstev novin.
  • Dáte-li na okraj grilu suché byliny, provoníte tak i okolní prostor. Grilované potraviny stále otáčejte a maso nepropichujte. Když na rozžhavené uhlíky vhodíte syrové kousky jabloňového, třešňového nebo ořechového dřeva, maso bude mít chuť po uzeném.


Tipy na suroviny pro grilování se značkou KLASA:

Pro grilování masa a masných výrobků můžete vyzkoušet produkty oceněné značkou kvality KLASA například od těchto výrobců:  Masokombinát Plzeň s.r.o. (Grilovací kuřecí párek se sýrem a slaninou, Grilovací tyčinky masové), TOZOS spol. s r.o. (Klobása ke grilování), Biopark s. r. o. (Bio hovězí provensálský biftek), Vodňanská drůbež, s.r.o. (Kuřecí stehna, prsa a křídla), PROMT Modřice a.s. (Kuře bez drobů), Zelenka s.r.o. (Krutí prsní svalovina – šťavnatá).

Pro grilování můžete vyzkoušet sýry nesoucí značku kvality KLASA: Sedlčanský hermelín 100g (Povltavské mlékárny, a.s.), Král sýrů Hermelín přírodní (Pribina, spol. s r.o.), ST. Pierre – Čerstvý kozí sýr 125g (Jan Maštalíř).
Vyzkoušejte pro grilování zeleninu a ovoce nesoucí logo kvality KLASA: Brambory konzumní rané a pozdní (Blanická bramborářská s.r.o.), Brambory v pohodě – ve slupce (Bramborárna Bukovice, s.r.o.), Rajčata (JIŽNÍ MORAVA, a.s.), Jablka balená – Goldon, Delicious, Gloster, Rubín (Gala – CZ FRUIT odbytové družstvo).

Přinášíme Vám tip na kvalitní ingredience pro přípravu marinád, dipů a omáček oceněných značkou kvality KLASA: KEPUČ kečup jemný pro děti, Hořčice kremžská (KAND s.r.o.),. Otma kečup jemný - horký rozliv (OTMA – Sloko, s.r.o.), Rajčata (JIŽNÍ MORAVA, a.s.), Med květový (Včelpo spol. s r.o.), Med květový smíšený (Včelpo spol. s r.o.), Cibule kuchyňská žlutá balená (ČEROZFRUCHT s.r.o.), Jogurt bílý (MORAVIA LACTO a.s.), Jogurt bílý,  Kysaná smetana (Mlékárna Valašské Meziříčí, spol. s r.o.), Smetanový jogurt bílý,  KYSANÁ SMETANA krémovitá (MLÉKÁRNA KUNÍN a.s.), Selský jogurt bílý (Hollandia Karlovy Vary, a.s.), Majolka ® - klasická majonéza (ALIMA značková potravina), Cukr bílý krystal 1 kg (Cukrovary a lihovary TTD, a.s.)

Výrobky s označením kvality KLASA

 

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech celkem 936 produktů od 272 českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz.