Sezónní inspirace

Až se zima zeptá… Jak nejlépe uchovat ovoce a zeleninu?

Sezóna čerstvého českého ovoce a zeleniny se pomalu blíží ke konci, a logicky tak vyvstává otázka, jak si ji alespoň trochu prodloužit. Existuje hned několik způsobů dlouhodobého uchování. Poučit se můžeme i ze zkušeností našich předků.


Zavařujeme s KLASOU!

Sezóna zavařování se pomalu chýlí ke konci, ale stále na nás čeká několik darů přírody, které by byla škoda neuchovat na zimu. Nejjednodušším způsobem dlouhodobého skladování je sice mražení, ovšem zavařování má také něco do sebe – ovoce i zeleninu aromatické nálevy a koření krásně ochutí a posouvají chuť samotné suroviny dále.


Švestkový všelék

Když se řekne „švestky“, co vás napadne? Podle toho, jestli holdujete spíše sladkému, nebo alkoholu, to pravděpodobně budou buď povidla, nebo slivovice. Právě výroba švestkového destilátu je pro naši oblast typická – zejména pro jižní Moravu, kde jsou na přípravu slivovice přímo odborníci.


Hlávkové zelí – hrdina české lidové stravy

Známé lidové pořekadlo říká: „Brambory a zelé, živobytí celé.“ Kde se vzala ta nepostradatelnost zelí? Odpověď musíme hledat v historii a přírodních podmínkách naší země. Jedno je ale jisté, bez zelí bychom v minulosti zdraví nevydrželi.