Kuchařka S KLASOU na výlet

Teplo a sluníčko jsou konečně tady, komu by se chtělo sedět doma? Vyrazte raději se svými blízkými na piknik nebo uspořádejte malou zahradní slavnost. Jestli nemáte nápad na to, co podávat, máme pro vás malou inspiraci.

KLASA vám přináší výběr několika neotřelých receptů na speciality, které splňují vše, co od jídla na výlet očekáváte. Lehké pokrmy, které chutnají skvěle jak teplé, tak studené, dají se snadno přenášet a i v polních podmínkách si je bez problémů vychutnáte. Navíc jsou plné těch nejkvalitnějších sezonních surovin od našich výrobců – hlavní roli v nich hrají svěží zelenina, lahodné sýry, vláčné pečivo a šťavnaté maso. Do kuchařky jsme pro lepší orientaci přidali také rady na vyzkoušené produkty, se kterými se vám vaření jistě vydaří.

Tak na co ještě čekáte? Připravte piknikový koš, sbalte deku, umíchejte do krabičky salát a nadechněte se čerstvého vzduchu. Jsme si jistí, že stolování pod širým nebem vás bude ve společnosti přátel a báječného jídla bavit.

Přejeme, ať se vám s kuchařkou příjemně vaří!


RAJČATOVÝ SALÁT

INGREDIENCE:

  • 500 g zralých sladkých rajčat (JIŽNÍ MORAVA)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • 100 g sýru Jadel (NET PLASY)
  • sůl, pepř, čerstvá bazalka

POSTUP PŘÍPRAVY:

Cibuli nakrájejte na tenké měsíčky, rajčata také a promíchejte spolu s olivovým olejem, natrhaným sýrem a bazalkou. Opepřete a případně opatrně dosolte – sýr je poměrně slaný.

Tip: Cibuli spařte v cedníku vroucí vodou, nebude tak pikantní a nezkysne.


KUŘECÍ ŘÍZEČKY V SÝROVÉM TĚSTÍČKU

INGREDIENCE:

  • 500 g kuřecích prsních řízků (Vodňanská drůbež)
  • 2 vejce
  • 140 g sýru Zlatá Praha (Mlékárna Polná)
  • 3 lžíce hladké mouky
  • špetka soli
  • navíc trochu hladké mouky (Mlýn Kojetín)

POSTUP PŘÍPRAVY:

Kuřecí prsa nakrájejte na plátky proti směru vláken masa. Vajíčka prošlehejte se solí, hladkou moukou a najemno nastrouhaným sýrem. Maso obalte v hladké mouce, následně v těstíčku a rychle smažte v rozpáleném oleji.


ZAPEČENÉ BAGETKY

INGREDIENCE:

  • 6 ks grahamových bagetek (La Lorraine)
  • 100 g Okatého sýru (Miltra)
  • 100 g šunky výběrové (VÁHALA)
  • 40 g másla
  • 1 rajče
  • několik lístků bazalky

POSTUP PŘÍPRAVY:

Troubu rozehřejte na 180 °C. Bagetky podélně rozřízněte, namažte máslem, naplňte šunkou, plátky rajčete, natrhanou bazalkou a sýrem a nechte v troubě rozpéct.


KROUPOVÝ SALÁT S MÁTOU A RAJČATY

INGREDIENCE:

  • 200 g středních krupek (Naděžda Feithová ALFA mlýn Pouzdřany)
  • 500 g rajčat
  • ½ svazku petrželové natě
  • několik snítek máty
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 5 lžic citronové šťávy
  • 1 lžíce medu (Včelpo)
  • sůl, pepř

POSTUP PŘÍPRAVY:

Kroupy propláchněte a uvařte ve větším množství vody, dokud nebudou na skus měkké. Poté sceďte, promíchejte s olivovým olejem a nechte zcela vychladnout. Rajčata nakrájejte na kostičky, mátu a petrželku zcela nadrobno. Promíchejte s kroupami, přidejte med, citronovou šťávu a dochuťte solí a pepřem.

Tip: Kroupy můžete uvařit den předem nebo je po vaření propláchnout studenou vodou, aby rychleji zchladly.


TRIO DIPŮ K ZELENINĚ

HRÁŠKOVÝ DIP

  • 200 g českého hrášku DIONE (AGRIMEX)
  • 2 lžíce 16% zakysané smetany (Bohemilk)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce sezamu
  • lžička římského kmínu
  • stroužek česneku
  • sůl, pepř

Hrášek tři minuty povařte ve vroucí vodě a poté propláchněte studenou vodou, aby si zachoval barvu. Přidejte prolisovaný česnek a ostatní suroviny a důkladně promixujte tyčovým mixérem do krémové konzistence. V případě potřeby přidejte více smetany.

TVAROHOVÝ DIP

  • 250 g měkkého tvarohu (Mlékárna Olešnice)
  • 3 lžíce jogurtu (Moravia Lacto)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 velké stroužky česneku
  • sůl, pepř

Tvaroh jednoduše utřete s prolisovaným česnekem, olejem a jogurtem a poté dochuťte solí a pepřem.

PAPRIKOVÝ DIP

  • 180 g krémového kapiového sýra (Kromilk)
  • 3 lžíce selského bílého jogurtu (HOLLANDIA Karlovy Vary)
  • ½ čerstvé kapie
  • pažitka
  • stroužek česneku
  • sůl, pepř

Kapii nastrouhejte na jemném struhadle, pažitku nadrobno nasekejte. Promíchejte s ostatními surovinami.

Podávejte s na proužky nakrájenou mrkví, paprikou, čerstvými salátovými okurkami nebo jakoukoli zeleninou podle své chuti či s pečivem.


MERUŇKOVÉ BÁBOVIČKY

INGREDIENCE:

  • 210 g 12% smetany (Olma)
  • 2 vejce Bio Natur (Schubert partner)
  • 1 vanilinový cukr (Kávoviny)
  • 80 g másla (Mlékárna Olešnice)
  • 80 g cukru krupice
  • 270 g hladké špaldové mouky (TopBio mlýn)
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 4–5 pevnějších meruněk
  • 40 g plátků mandlí

POSTUP PŘÍPRAVY:

Troubu nechte rozehřát na 175 °C a připravte si papírové košíčky do formy na muffiny nebo použijte vždy dva v sobě, aby těsto udržely.

Meruňky nakrájejte na kostky a lehce obalte v mouce. V hrnci rozpusťte máslo, odstavte ze zdroje tepla a přidejte k němu smetanu, cukr a vajíčka a promíchejte.

V druhé nádobě promíchejte mouku s práškem do pečiva. Smíchejte mokrou a suchou směs, přidejte meruňky a těsto rozdělte přibližně do 12 košíčků (vždy plňte jen do 2/3, aby těsto v průběhu pečení nevyteklo). Posypejte plátky mandlí a pečte cca 20 minut.


OVESNÉ SUŠENKY

INGREDIENCE:

  • 150 g ovesných vloček
  • 100 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky (PRO-BIO)
  • špetka skořice
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce medu květového lesního (Včelpo)
  • 100 g cukru
  • 110 g BIO másla (EKOMILK)

POSTUP PŘÍPRAVY:

Troubu nechte rozehřát na 175 °C. Vločky promíchejte se skořicí, sodou, moukou a slunečnicí, máslo rozehřejte v kastrůlku s medem a cukrem. Promíchejte s vločkovou směsí a dvěma lžičkami tvarujte na plechy vyložené pečicím papírem malé hromádky.

Tip: Sušenky se pečením samy roztečou, počítejte s tím. Ještě teplé jsou křehké, proto je nechte po pečení chvíli chladnout na pečicím papíře.


SENDVIČE S PEČENÝM KRŮTÍM MASEM

INGREDIENCE:

  • 14 plátků Rosického toustového chleba (PENAM)
  • 300 g krůtího prsního masa (Zelenka)
  • 150 g anglické slaniny (Masokombinát Plzeň)
  • hlávka ledového salátu (PASCUAL POLABÍ)
  • 150 g Majolky (BONECO)
  • 2 rajčata
  • sůl, pepř

POSTUP PŘÍPRAVY:

Osolené a opepřené prsní maso pečte v troubě rozehřáté na 180 °C přibližně půl hodiny. Na posledních 5–10 minut přidejte také plech s chlebem a z obou stran plátky chleba opečte. Na plátky nakrájenou slaninu opékejte dokřupava na grilovací pánvi.

Krajíce chleba překrojte na malé trojúhelníčky. Spodní trojúhelníček chleba namažte tenkou vrstvou majonézy, přidejte plátek salátu, kolečko rajčete, plátek masa, plátek slaniny, list salátu a přiklopte druhou půlkou chleba namazanou majonézou. Zajistěte párátkem a stejným způsobem obložte i zbylé chleby.

Tip: Sendviče jsou velmi chutné také s libovým kuřecím nebo vepřovým masem.


ŠPENÁTOVÝ ZÁVIN SE ŽAMPIONY

Těsto:

  • 400 g hladké mouky (Český mlynář)
  • 250 g másla
  • 100 g jogurtu
  • 1 vejce (Zemědělský podnik Albrechtice)
  • špetka soli

Náplň:

  • 250 g žampionů
  • 450 g čerstvého listového nebo mraženého špenátu (AGRO Jesenice)
  • 30 g másla
  • 2 vejce
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka tymiánu
  • lžička směsi koření Zounarka (GOLD SPICE)
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1 vejce k pomašlování

POSTUP PŘÍPRAVY:

Mouku prosejte na vál, aby se provzdušnila, uprostřed utvořte důlek. Do něj vlijte vajíčko a jogurt, nastrouhejte máslo a přidejte špetku soli. Vypracujte hladké nelepivé těsto a nechte alespoň půl hodiny odpočinout v lednici. Mezitím očistěte žampiony a nakrájejte je na plátky. Na pánvi rozehřejte máslo a žampiony na něm krátce opékejte, poté přidejte špenát. Ve chvíli, kdy je již špenát rozmrzlý, odstavte z plotny a přidejte muškátový oříšek, tymián, prolisovaný česnek a vajíčka. Pokud se vám zdá hmota příliš řídká, přidejte lžíci strouhanky. Troubu rozehřejte na 175 °C, těsto rozdělte na dvě poloviny, vyválejte, posypejte strouhankou a poklaďte náplní. Zaviňte, pomašlujte vajíčkem a pečte cca 30–40 minut.

Tip: Těsto připravte den předem a špenát nechte povolit přes noc v lednici. Místo závinu můžete zkusit také šátečky – jednoduše rozválené těsto nakrájejte na čtverce, doprostřed položte lžíci náplně a přeložte.


STŘEDOMOŘSKÉ KARBANÁTKY

INGREDIENCE:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 125 g Čerstvého sýru steakové koření (KROMILK)
  • ½ svazku petrželové natě
  • špetka římského kmínu
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř

POSTUP PŘÍPRAVY:

Maso promíchejte s nastrouhaným sýrem, nasekanou petrželkou, kmínem, paprikou, citronovou šťávou, solí a pepřem. Nechte v chladu alespoň hodinu uležet, aby se chutě prolnuly, a poté mokrýma rukama tvarujte malé karbanátky, které pečte buď na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě rozehřáté na 200 °C, nebo na grilu – z obou stran přibližně 6–8 minut. Chutnají skvěle se zeleninovými saláty nebo bílým chlebem.

Tip: Jak poznat, zda je maso dost ochucené? Ze směsi oddělte malý kousek a opečte jej na pánvi. Můžete ho tak bezpečně ochutnat a přesně zjistíte, co mu chybí.


GRILOVANÉ CUKETOVÉ ROLKY

INGREDIENCE:

  • 2 malé cukety
  • 400 g BALSÝRU (Pavel Nechyba)
  • 3 lžíce olivového oleje

POSTUP PŘÍPRAVY:

Cukety nakrájejte na co nejtenčí a nejdelší plátky (lze použít i škrabku). Poté spařte vařící vodou, aby se daly snadněji ohýbat, a do každého plátku zaviňte malý hranolek sýra, rolku zajistěte párátkem. Potřete olivovým olejem a grilujte z obou stran.


PIKANTNÍ KUŘECÍ STEHÝNKA

INGREDIENCE:

  • 1 kg kuřecích stehen (Drůbežářský závod Klatovy)
  • lžička sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1/2 lžičky dobromysli, 1/2 lžičky pepře, špetka skořice, 1/4 lžičky rozmarýnu
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 300 ml kefírového mléka (Mlékárna Valašské Meziříčí)
  • 1 lžíce cukru krystal (Cukrovar Vrbátky)
  • 1 1/2 lžičky soli

POSTUP PŘÍPRAVY:

Cibuli nakrájejte na měsíčky a česnek prolisujte. Promíchejte s kefírem, kořením, cukrem a solí a do směsi naložte kuře. Nechte alespoň 6 hodin v chladu marinovat. Poté vyjměte z marinády, osušte povrch a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova. Podávejte se salátem nebo s čerstvým pečivem.