Podzim s KLASOU

S příchodem chladných podzimních dní se mění i naše chutě. Přestáváme se poohlížet po lehkých salátech, těstovinách nebo ovocných koktejlech a dostáváme chuť na něco vydatného. Během období, kdy teploty klesají čím dál níž, ráno se nad loukami válí mlha a začínají první plískanice, nezahřeje nic lépe než poctivá zelňačka jako od babičky, pikantní pivovarský kotlík nebo horký grog s pečeným jablkem.

Podzimní kuchyně je pestrá stejně jako barevné listí. Abychom vás inspirovali, připravili jsme ve spolupráci s vybranými kuchaři podzimní KLASA kuchařku, plnou zajímavých receptů.

Během měsíce října či listopadu si můžeme vybrat z mnoha jedinečných plodin: stromy v sadech se prohýbají pod úrodou švestek, hrušek či jablek, postupně dozrávají ořechy a v lese roste mnoho voňavých hub. Kvalitní a poctivé suroviny jsou pro typicky podzimní pokrmy velmi důležité, pouze s nimi se může jejich jedinečná chuť správně rozvinout.

Čerstvá jablka jsou základem pořádného ovocného koláče, dobrý česnek zase dodá říz jednohubkám a poctivé uzené maso krásně provoní kroupovou polévku. Abychom vám nákupy usnadnili, přikládáme ke každému receptu tipy na použité suroviny od našich producentů. Pokud vyberete kvalitní výrobky se značkou KLASA, určitě nesáhnete vedle.

Přejeme vám dobrou chuť a krásný podzim!


Kroupovka s houbami a uzeným masem

Co potřebujete

  • 1⁄2 kg uzené plece ROCHUS, VOMA, s.r.o.
  • 100 g krup – Kroupy ječné střední č. 7, Naděžda Feithová, ALFA mlýn a balírna Pouzdřany
  • 100 g Valašských klobás, MP Krásno, a.s.
  • 2 lžíce škvařeného sádla, MASO UZENINY PÍSEK, a.s.
  • 100 g žampionů, FUNGHI CZ, a.s.
  • 150 g brambor, Blanická bramborářská s.r.o.
  • 1 cibule, ČEROZFRUCHT s.r.o.
  • 4 stroužky česneku, Družstvo BRAMKO CZ
  • 100 g zeleninové směsi Exclusive polévková Dione, AGRIMEX Vestec a.s.
  • špetka majoránky a kmínu, snítka libečku, sůl, voda nebo vývar, petrželka a pažitka na ozdobu

Jak na to

Kroupy propláchneme a povaříme v osolené vodě doměkka. Brambory uvaříme ve slupce. Na lžíci sádla orestujeme cibuli, přidáme kousky uzeného masa, nakrájenou klobásu s žampiony a mraženou zeleninu. Vše promícháme a zalijeme vodou nebo vývarem. Pak přidáme koření a sůl. Vaříme asi 20 minut. Do polévky přidáme kroupy a drcený česnek. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a osmažíme na sádle dozlatova. Polévku podáváme horkou s kousky zlatavých brambor a zdobíme bylinkami.


Kuřecí stehýnka na brusinkách

Co potřebujete

  • 4 kuřecí stehna, Drůbežářský závod Klatovy a.s.
  • 100 g Farmářské slaniny, Masokombinát Plzeň s.r.o.
  • 1 cibule, ČEROZFRUCHT s.r.o.
  • 2 lžíce Brusinek, KAND s.r.o.
  • 1 lžíce Cukru bílého KRUPICE, Tereos TTD, a.s.
  • 1⁄2 litru červeného vína
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce brusinkové nebo rybízové marmelády
  • 1⁄2 l vývaru
  • sůl, pepř

Jak na to

Kuřecí stehna omyjeme, osušíme a posypeme solí a pepřem. Slaninu vyškvaříme, přidáme olej a orestujeme cibuli. Na tomto základu opečeme porce kuřete, maso vyjmeme a dáme stranou. Pak do výpeku přisypeme cukr, lehce jej roztavíme a přidáme marmeládu a poté víno. Nakonec vše zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Pak přidáme porce masa a vaříme zvolna pod pokličkou do změknutí. Poté maso vyjmeme a necháme pod pokličkou na teplém místě. Omáčku necháme pomalu ještě asi 10 minut vařit. Pokud je omáčka příliš řídká, můžeme ji zahustit moukou rozmíchanou v trošce vody. Nakonec přidáme brusinky. Doporučená příloha: šťouchané brambory s restovaným česnekem a opečenou slaninou, dochucené solí a drceným pepřem.


Vrstvený koláč s jablky a karamelem

Co potřebujete

  • 200 g Krušnohorských sušenek kakaových, PECUD, výrobní a obchodní družstvo Žandov
  • 130 g BIO másla, EKOMILK s.r.o.
  • 250 g BIO tvarohu měkkého, POLABSKÉ MLÉKÁRNY a.s.
  • 1 1⁄2 lžíce moučkového cukru, Cukrovar Vrbátky a.s.
  • 1 vanilinový cukr, KÁVOVINY akciová společnost
  • 1 kg jablek, Bohemia Apple, družstvo
  • 100 g Cukru bílého KRYSTAL, Tereos TTD, a.s.
  • 100 g Piškotů dětských, KÁVOVINY akciová společnost
  • 50 g Smetany ke šlehání 33%, Moravia Lacto a.s.
  • 3 lžíce rybízového džemu
  • 1⁄2 lžičky skořice
  • snítka meduňky

Jak na to

Sušenky podrtíme a smícháme se 100 g změklého másla. Směs rozprostřeme a zatlačíme do koláčové formy. Necháme přes noc ztuhnout v lednici. Džem rozetřeme po sušenkové hmotě a na něj uhladíme vrstvu tvarohu smíchaného s moučkovým a vanilinovým cukrem. Pak klademe jednotlivé piškoty vedle sebe a lehce je vtlačíme do tvarohu. Jablka oloupeme, očistíme a nakrájíme na čtvrtky. Poté je orestujeme na lžíci másla a prosypeme skořicí. Cukr krystal pomalu rozpustíme na karamel, vložíme do něj zbylé máslo a důkladně promícháme. Zchladlá jablka rozprostřeme po piškotech a zalijeme karamelem. Podáváme se šlehanou smetanou a snítkou meduňky.


Grog s pečeným jablkem

Co potřebujete

  • 1 l hroznového moštu Agni, VINSELEKT MICHLOVSKÝ a.s.
  • 1 dl rumu Božkov tuzemský, STOCK Plzeň-Božkov s.r.o.
  • 1 lžíce Cukru bílého KRYSTAL, Tereos TTD, a.s.
  • 1 balení skořicového cukru, KÁVOVINY akciová společnost
  • 2 jablka, CZ FRUIT, odbytové družstvo
  • 1 lžíce Medu květového lesního, Včelpo, spol. s r.o.
  • 1 lžíce Brusinek, KAND s.r.o.
  • celá skořice, několik hřebíčků, citrónová kůra

Jak na to

Jablka oloupeme, nakrájíme na dílky, posypeme skořicovým cukrem, potřeme medem a vložíme na chvíli zapéct na pečicím papíru pod gril. Mošt s celou skořicí, cukrem a hřebíčkem přivedeme k varu. Do sklenice vložíme rozpečené jablko, několik brusinek a vše zalijeme horkým moštem, pak přidáme rum a na dozdobení citrónovou kůru.


Zelňačka podle naší babičky

Co potřebujete

  • 1 balíček Bolehošťského kysaného zelí, AGROSPOL Bolehošť, a.s.
  • 1⁄2 kg kýty s kostí Bohemia, Kostelecké uzeniny a.s.
  • 100 g žampionů, ČESKÉ HOUBY a.s.
  • 100 g zeleninové směsi Maminčina směs, AGRO Jesenice u Prahy a.s.
  • 150 g Brambor z Vysočiny, EURO AGRAS, s.r.o.
  • 1 cibule, ČEROZFRUCHT s.r.o.
  • 3 lžíce Pohanky loupané lámanky bio, PRO-BIO, obchodní společnost s r.o.
  • 100 g Dračí klobásy, MASO UZENINY PÍSEK, a.s.
  • 150 ml Smetany ke šlehání 33%, Moravia Lacto a.s.
  • 1 lžíce másla, Mlékárna Olešnice, a.s.
  • 1⁄2 lžíce polohrubé mouky, Mlýn Havlíčkův Brod, spol. s r.o.
  • 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, sůl, pepř, voda

Jak na to

Zelí samostatně uvaříme v nálevu doměkka. Uzené maso dáme vařit s polovinou oloupané cibule, kořením a solí. Na polovině másla orestujeme cibuli společně s nakrájenými brambory, žampióny, zeleninou a propláchnutou pohankou a vše krátce restujeme. Měkké maso z vývaru nakrájíme na kousky a vložíme se zelím, orestovanou zeleninovou směsí a nakrájenou klobásou zpět do vývaru. Ze zbylého másla a mouky si připravíme světlou jíšku a polévku zahustíme. Nakonec zelňačku ještě povaříme, dokud není pohanka měkká, a na závěr vmícháme smetanu. Podáváme s pečivem.


Bramborové placky s omáčkou

Co potřebujete

  • 1 balení Bramborových knedlíků, BRABEC, mlýn Horažďovice - Zářečí s.r.o.
  • 1 balení Choceňského tvarohu jemného, Choceňská mlékárna s.r.o.
  • 200 g Švestek balených, CZ FRUIT, odbytové družstvo
  • 1 lžíce másla, Mlékárna Hlinsko, a.s.
  • 4 lžíce Medu květového lesního, Včelpo, spol. s r.o.
  • 1 kelímek Zakysané smetany 16%, BOHEMILK, a.s.
  • 3 lžíce strouhaného perníku
  • mletá skořice, olej, snítka máty

Jak na to

Švestky zalijeme troškou vody a necháme podusit, pak přidáme skořici, vmícháme máslo a med. Uložíme na teplé místo. Příprava placek: Sypkou bramborovou směs promícháme s tvarohem, přidáme vodu podle potřeby. Těsto by mělo mít vláčnou konzistenci. Necháme chvíli odpočinout. Z těsta tvoříme placky, které smažíme na vymazané pánvi po obou stranách dozlatova. Placky podáváme s medovými švestkami, sypeme perníkem a zdobíme zakysanou smetanou.


Kuřecí medailonky se švestkovou omáčkou

Co potřebujete

  • 800 g kuřecích prsou, Vodňanská drůbež, a.s., steakové koření, olej

Omáčka:

  • 400 g Švestek balených, CZ FRUIT, odbytové družstvo
  • 1 lžíce másla, Mlékárna Hlinsko, a.s.
  • 2 lžičky Polohrubé mouky pšeničné, PENAM, a.s.
  • 2 lžíce rumu Božkov tuzemský, STOCK Plzeň-Božkov s.r.o.
  • 2 lžíce Cukru krystal, Cukrovar Vrbátky a.s. (dle chuti i více), sůl, citrónová kůra, mletá skořice a zázvor dle chuti

Šnečci:

  • 100 g Anglické slaniny, MORAVAN - masná výroba s.r.o.
  • 2 lžíce rumu Božkov tuzemský, STOCK Plzeň-Božkov s.r.o.
  • 1 lžíce másla, Mlékárna Olešnice, a.s.
  • 8 sušených švestek
  • 8 napichovátek

Jak na to

Sušené švestky na šnečky namočíme přes noc do rumu. Příprava omáčky: Švestky nakrájíme na kousky a rozvaříme na kaši (pokud ještě zbudou kousky, můžeme pak rozmixovat). Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou vmícháme do švestek, pak přidáme koření, citrónovou kůru, sůl a cukr. Omáčku dochutíme a necháme chvilku provařit. Kuřecí prsa naporcujeme na menší kousky, naklepeme a posypeme steakovým kořením. Opékáme je jako minutku na oleji. Hotová dáme na pekáček dojít na chvíli do horké trouby. Příprava šnečků je jednoduchá. Švestky z rumu necháme okapat, obalíme je plátkem slaniny, spíchneme párátkem a rychle opékáme na másle. Podáváme s domácími bramborovými penízky: brambory naplátkujeme, vložíme na plech s pečicím papírem, pokapeme olejem a zapékáme s občasným promícháním na 200 °C asi 30 minut. Před dopečením osolíme.


Duo dezert

Co potřebujete

  • 1 lžíce kakaooříškové pomazánky Carla Cream, CARLA spol. s r.o.
  • 2 lžíce Mysli na zdraví – čokoláda a ořechy, Emco spol. s r. o.
  • 1 smetanový krém Bobík s jahodami, Bohušovická mlékárna, a.s.
  • 30 g Metro Dezertu Klasik, Michelské pekárny Premium s.r.o.
  • 50 g Pařížské Šlehačky, Mlékárna Kunín a.s.
  • 1 lžička Brusinek, KAND s.r.o.
  • červené ovoce, snítka meduňky

Jak na to

Na dno sklenice vložíme lžíci kakaooříškové pomazánky a lžíci brusinek, vše zasypeme ochucenými vločkami, přikryjeme jahodovým Bobíkem, do krému vložíme kousky Metro Dezertu a ozdobíme pařížskou šlehačkou s čerstvým ovocem (jahody, maliny). Podáváme vychlazené se snítkou meduňky.


Pivovarský kotlík s dvojí přílohou

Co potřebujete

  • 600 g hovězí kližky
  • 150 g Ďábelské klobásy, Maso - Třebovle s.r.o.
  • 4 dl piva Samson 11°, Pivovar Samson a.s.
  • 5 stroužků česneku, Družstvo BRAMKO CZ
  • 2 cibule, ČEROZFRUCHT s.r.o.
  • 2 lžíce sádla, MASO UZENINY PÍSEK, a.s.
  • 1⁄2 Hostivařského pecnu, Hostivařská pekárna, s.r.o.
  • 1 balení Bramborového těsta, Natura, a.s.
  • 1 červená paprika
  • 2 feferonky, mletá paprika sladká
  • 1 lžíce rajského protlaku, majoránka, drcený pepř, kmín, strouhaný křen, sůl

Jak na to

Maso nakrájíme na kostky, klobásu na kolečka. Na polovině sádla orestujeme cibuli a dva stroužky drceného česneku, přidáme maso s klobásou, sůl a koření a vše ještě chvíli opékáme. Pak maso podlijeme pivem a přidáme nakrájenou papriku s feferonkami a protlakem. Maso přikryjeme pokličkou a dusíme do změknutí. Poloměkký guláš zahustíme nadrobeným chlebem a podle potřeby dochutíme česnekem. Guláš na talíři sypeme čerstvým křenem a podáváme s plátky bramborových knedlíků opečených na sádle (knedlíky připravíme dle návodu) a křupavými topinkami s česnekem.


Teplý podzimní salát

Co potřebujete

  • 1 kg Brambor z Vysočiny, EURO AGRAS, s.r.o.
  • 2 cibule, ČEROZFRUCHT s.r.o.
  • 1 lžíce sádla, MASO UZENINY PÍSEK, a.s.
  • 100 g Medové šunky, Beskydské uzeniny, a.s.
  • 100 g salámu CESARE s vlašským ořechem, PEJSKAR & spol., spol. s r.o.
  • 100 g žampionů, ČESKÉ HOUBY a.s.
  • 1⁄2 palice česneku, Družstvo BRAMKO CZ
  • 150 g sýra Zlatá Praha, Mlékárna Polná spol. s r.o.
  • 50 g římského salátu, PASCUAL POLABÍ s.r.o.
  • 2 plátky Chleba tmavého půleného, Jaroslav Schneider a spol. - PEKÁRNA TANVALD

zálivka:

  • 2 lžičky Medu květového lesního,Včelpo, spol. s r.o.
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička Hořčice plnotučné, KAND s.r.o.

Jak na to

Brambory povaříme cca 7 minut, pak je nakrájíme a spolu s kousky cibule osolíme a přidáme lžíci sádla. Pečeme na pečicím papíru při 220 °C doměkka. Na másle orestujeme kousky česneku a dáme je stranou, do výpeku přidáme nakrájené uzeniny a žampiony a vše opékáme dozlatova, nakonec přidáme kousky toastu. V míse smícháme upečené brambory s máslovým česnekem a masovou směsí s toastovými krutony, nahoru natrháme salát a vše promícháme se zálivkou z medu, hořčice a oleje. Na závěr sypeme strouhaným sýrem. Podáváme teplé.


Královské jednohubky s česnekovou bagetkou

Co potřebujete

  • 2 kusy Krále Sýrů Hermelín se zeleným pepřem, TPK, spol. s r.o.
  • 100 g Pršutu krkovice, Krahulík-MASOZÁVOD Krahulčí, a.s.
  • 1⁄2 dl Božkov Griotte 18%, STOCK Plzeň-Božkov s.r.o.
  • 3 půlky zralých nebo kompotovaných hrušek
  • 2 kusy baget k dopékání, La Lorraine, a.s.
  • 2 lžíce Farmářského másla, Mlékárna Hlinsko, a.s.
  • 4 stroužky česneku, Družstvo BRAMKO CZ

Jak na to

Půlky hrušek překrojíme podélně na tři díly a naložíme na hodinu do likéru a ponecháme zatím v lednici. Sýr nakrájíme na podélné špalíky, na každý vložíme okapanou hrušku, ovineme plátkem pršutu a spojíme párátkem. Bagety dopečeme dle návodu, ještě horké krájíme a podáváme s česnekovým máslem.


Horký jablečný punč

Co potřebujete

  • 1 l Bohemia moštu – jablečný, Bohemia Apple, družstvo
  • 2 lžíce Medu květového lesního, Včelpo, spol. s r.o.
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 2 celé skořice
  • 2 hřebíčky
  • 1 citrón
  • 1 lžíce pražených mandlí

Jak na to

Všechny přísady kromě mandlí a citrónu dáme pomalu vařit do hrnce. Před dosažením bodu varu odstavíme, přikryjeme pokličkou a necháme 10 minut odpočinout. Podáváme ve sklenicích na punč se skořicí, plátkem citrónu a mandlemi.